www.astravelo.lt vis dar kuriama. Atsiprašome dėl riboto funkcionalumo ir paslaugų. Ačiū už supratingumą!

Optimalus slėgis dviračių padangose

Optimalus slėgis dviračių padangose

Skirtingų kategorijų dviračiams optimalus padangų slėgis gali labai skirtis. Pavyzdžiui, įprastas kelių dviračio padangų slėgis yra 6-8 barai, o kalnų dviračio - tik 1,5-2,5 baro.

Kuo siauresnė padanga, tuo didesnis slėgis ir tuo dažniau reikia skirti dėmesio jo kontrolei. Didžiausias leistinas slėgis visada nurodomas ant dviračio padangos šoninės sienelės, tačiau jis nėra optimalus, nes neatsižvelgiama į tokius svarbius aspektus, kaip dviratininko svoris, važiavimo paviršius, važiavimo įpročiai, oro sąlygos ir dviračio techninės charakteristikos.

Dėl kietų ir per daug pripūstų padangų bus sunku važiuoti smėlėtais takais ar minkštais žvyrkeliais. Kita vertus, esant labai mažam slėgiui padangose, padidėja rizika pažeisti vamzdį ir ratlankį, ypač važiuojant nelygiu ar akmenuotu paviršiumi. Staigesniuose posūkiuose dviračio padangos, kurių slėgis žemas, linkusios atsiplėšti nuo rato ratlankio, o tai gali baigtis skausmingu kritimu. Tačiau važiuojant labai smėlėtu taku ar gruntiniu keliu, mažesnis padangų slėgis gali gerokai palengvinti važiavimą, nes jis užtikrins, kad padanga nenugrimztų į smėlį.

Pagrindiniai teigiami didžiausio leistino slėgio padangose palaikymo aspektai:

  • sumažėja pasipriešinimas riedėjimui
  • mažesnė kameros pažeidimo rizika dėl ratlankio

Pagrindiniai neigiami didžiausio leistino padangų slėgio palaikymo aspektai:

  • padangų praslydimo rizika
  • padidėjęs pasipriešinimas riedėjimui važiuojant minkštais keliais
  • prastesnis dviračio valdymas, ypač žvyrkeliuose
  • prastesnis važiavimo komfortas

Optimalus padangų slėgis turi įtakos vairavimo saugumui, komfortui ir eksploatacinėms savybėms, todėl kiekvieną kartą pradėdami važiuoti pasitikrinkite padangų slėgį tvirtai spausdami nykščiu. Slėgis padangoje turėtų užtikrinti optimalų pasipriešinimo riedėjimui ir sukibimo su kelio danga kompromisą.

Riepas spiediena pārbaude
Riepas spiediena pārbaude ar manometru
Riepas spiediena pārbaude

Į dviračio krepšį būtinai įsidėkite atsarginį vamzdelį, kompaktišką rankinę pompą su dvigubo vožtuvo sistema arba vožtuvo perėjimą, kad galėtumėte pripūsti padangą bet kurioje degalinėje iš automobilio padangoms skirtų kompresorių. Norint tiksliai ir patogiai kontroliuoti slėgį padangose, rekomenduojama naudoti skaitmeninius manometrus.

Rekomenduojamas slėgis populiariausiems dviračių tipams

Bekamerinės padangos yra optimalus sprendimas įprastiems kalnų (MTB) ir žvyro dviračiams, nes jos užtikrina stabilų padangų veikimą ir aukštą apsaugą net ir esant santykinai mažam slėgiui.

Daugiau naudingos informacijos rasite mūsų tinklaraštyje.

Smagių nuotykių!

Susiję straipsniai